Historia nyt! 1.2. Lännen skisma (1378-1417), harhaoppi ja auktoriteetin etsintä

Turun Historiallisen Yhdistyksen ja Turun kaupungin pääkirjaston yhteistyössä järjestämän Historia nyt! -sarjan luennot jatkuvat keväällä 2017.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan esitelmiä ja keskustelemaan Turun kaupunginkirjaston Studioon klo 18-19!

1.2. Reima Välimäki: Lännen skisma (1378-1417), harhaoppi ja auktoriteetin etsintä

Eräs keskiajan Euroopan suurimmista harhaoppivainoista, valdesilaisten käännyttäminen ja tuomitseminen saksankielisessä Euroopassa noin 1380-1410, osuu yksiin läntisen kirkon jakaneen skisman kanssa. 1378 kirkko ja sen perässä Euroopan valtakunnat olivat jakautuneet Rooman ja Avignonin paaviuden kannattajiin. Skisma ei ollut mitenkään ennenkuulumaton keskiajan kirkossa, mutta vuosikymmenien mittaiseksi pitkittyessään siitä tuli koko yhteiskuntaa kuormittanut kriisi. Se rasitti esivallan uskottavuutta, ja loi pohjaa kirkon hierarkian ja papiston arvovallan kyseenalaistaville uudistusliikkeille.

Luento käsittelee harhaoppisuuden vainoa osana pyrkimystä suojella kirkon ja sen opin yhtenäisyyttä. Valdesilaiset olivat vaihtoehtoinen uskonnollinen liike, joka erosi teologialtaan keskiajan katolisuudesta. Valdesilaisia oli vainottu jo 1100-luvun lopusta lähtien, mutta vuoden 1400 tienoilla he saivat myös syntipukin roolin, kun heidän kauttaan hyökättiin kirkon sisällä vaikuttaneita vihollisia vastaan. Aihetta lähestytään erään keskiajan tärkeimmistä, mutta vähiten tunnetun kerettiläisyyden inkvisiittorin, celestiiniprovinsiaali Petrus Zwickerin inkvisiittoriuran ja kirjoitusten kautta.

FT Reima Välimäki on tutkijatohtori kulttuurihistorian oppiaineessa ja säätiön Institutum Romanum Finlandiae asiamies. Hän on väitellyt lokakuussa 2016 inkvisiittori Petrus Zwickeristä ja valdesilaisuuden vainoamisesta, ja tutkii tällä hetkellä keskiajan inkvisition lisäksi latinankielisten tekstien tietokoneavusteista tekijäntunnistusta.

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top