Historia nyt! 1.3. Turun poliisi 200 vuotta

Turun Historiallisen Yhdistyksen ja Turun kaupungin pääkirjaston yhteistyössä järjestämän Historia nyt! -sarjan toinen luento järjestetään 1.3.2017 klo 18-19 Turun pääkirjaston studiossa.

Timo Soikkanen ja Vesa Vares: Turun poliisi 200 vuotta

Turun poliisi kävi läpi 200 vuotta Suomen historiaa aluksi sen ehdottomassa keskiössä, sitten maakunnallisena keskuksena. Poliisin perustaminen tapahtui keisarin asetuksella, ja vielä 1840-luvulle asti Turku oli Suomen suurin kaupunki. Myöhemminkin erityisesti sataman olemassaolo teki Turun kokoaan merkittävämmäksi osaksi valtakunnallisessa kokonaisuudessa, erityisesti kriisiaikoina, kuten talvi- ja jatkosodan pommituksissa. Koko 200 vuoden ajan Turun poliisi toimi vuorovaikutuksessa kaupungin kanssa ja koki niin sen kuin valtakunnan kriisiajat ja arjen: muun muassa vuoden 1917 levottomuudet, sisällissodan, kiistat työväenliikkeen kanssa, demokratian uhat oikealta ja vasemmalta, sota-ajan, vaaran vuodet, vuoden 1956 yleislakon, erilaiset opiskelijamellakat, sopeutumisen eri aikojen lamavaiheisiin. Uusimpien aikojen haasteita ovat olleet itärikollisuus ja turvapaikanhakijakriisi. Samalla ajattelun malli muuttui vähitellen yhteiskunnan mukana autoritaarisesta muodosta painottamaan yhteiskunnan palvelua.

Timo Soikkanen on Turun yliopiston poliittisen historian oppiaineen emeritus professori.   Hänen tutkimusintressejään ovat Suomen ulkopolitiikka ja ulkoasiainhallinto Kekkosen kaudella 1956-1981, Suomen puoluejärjestelmän synty 1860-luvulta nykypäivään sekä Suomen poliittinen historia 1900-luvun alkupuolelta eteenpäin.

Vesa Vares on Turun yliopiston poliittisen historian oppiaineen professori. Vareksen tutkimuksen kohteena ovat muun muassa Suomen poliittinen ja valtiollinen historia, erityisesti puoluehistoria, ja aate- ja mentaliteettihistoria, jossa erityisesti konservatismin ja liberalismin tutkimus.

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.