Historia nyt: Areenarockin historiakulttuuri – keskiviikkona 4.2.

Historia nyt!
Keskiviikkona 4.2. klo 18:00 – 19:00
Studio, Turun Kaupunginkirjasto, Pääkirjasto, Linnankatu 2, Turku

FT Kimi Kärki esitelmöi aiheesta:

Areenarockin historiakulttuuri

Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana audiovisuaalisessa viihdekulttuurissa on tapahtunut valtava muutos. Uudenlainen teknologia on mahdollistanut maailmanlaajuisen nopean tiedonsiirron ja viihdekulttuurin. Mediasisällöt ovat tavoitettavissa muutamalla näppäimen painalluksella ja aistikokemuksia voidaan vahvistaa digitaalisilla apuvälineillä. Osana tätä muutosta myös areenakonserttien esittämiskäytännöt ovat kokeneet merkittävän murroksen. Areenakonsertit ovat läpi historiansa olleet viihdekulttuurin muutosten testiareenoita sekä teknologisessa että teatraalisessa mielessä.

Useamman sukupolven suosiota saaneet tähdet pelaavat nostalgialla ja historialla. Esimerkiksi Pink Floyd esiintyi ”aaveille” Pompeijissa 1971 ja The Rolling Stones ”palasi pikkulavoille” areenan keskelle vievää metallisiltaa pitkin Bridges To Babylon -kiertueella (1997-1998). Pompeijin konsertista tehdyn elokuvan kuvakerronta seikkaili taitavasti Vesuviuksen purkauksessa peittyneen kaupungin raunioilla ja seinämaalauksilla. Syntyi vaikutelma Pink Floydin musiikin suhteesta antiikin katastrofiin.

Populaarikulttuurin merkittävyys syntyy osaltaan sen historiakulttuuria ja kulttuurista muistia muokkaavasta vaikutuksesta. Populaarikulttuuri kurkottaa menneisyyteen niin monin tavoin, että se itsessään muokkaa aktiivisesti käsitystämme historiasta.

FT Kärki on populaarikulttuurin tutkija Turun yliopiston kulttuurihistoriassa. Hän koordinoi International Institute for Popular Culture (IIPC) -tutkimuskeskusta, PhD Programme in Popular Culture Studies -tohtoriohjelmaa sekä European Heritage, Digital Media and the Information Society -maisteriohjelmaa.

***

Turun Historiallisen Yhdistyksen Historia nyt! luentosarja keväällä 2015:

* ke 4.2. klo 18-19 – Kimi Kärki: Areenarockin historiakulttuuri
* ke 4.3. klo 18-19 – Pertti Grönholm ja Olli Kleemola: Turkulainen arki sota-aikana
* ke 1.4. klo 18-19 – Meri Heinonen ja Janne Tunturi: ”Mikä on isänmaani?” Kirjailija-taidehistorioitsija Klaus Holma (1914-44) Suomen ja Ranskan välissä
* ma 4.5. klo 18-19 – Annakaisa Suominen: Kättelyn kulttuurihistoriaa
* ma 1.6. klo 18-19 – Outi Hupaniittu: Valkean liinan hurmaa – elokuvaelämää vuodelta 1915

Esitelmien tarkemmat esittelyt Turun kaupunginkirjaston sivuilla: Historia nyt!

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Vieritä ylös