Historia nyt! Dracula – fiktion ja historian sekoitus

Turun Historiallisen Yhdistyksen ja Turun kaupungin pääkirjaston yhteistyössä järjestämä Historia nyt! -sarja jatkuu syksyllä 2015. Jälleen historiaa tarkastellaan monimuotoisesti kiinnostavista teemoista.

Keskiviikkona 4.11. Turun yliopiston folkloristiikan oppiaineesta väitellyt Tuomas Hovi esitelmöi vampyyrikreivi Draculan historiallisista juurista. Lämpimästi tervetuloa seuraamaan esitelmää Turun kaupunginkirjaston Studioon klo 18-19!

dracula_hovi_historianyt2015_2
Kuva: Tuomas Hovi

Tuomas Hovi: Dracula – fiktion ja historian sekoitus

Vampyyrikreivi Dracula on eräs populaarikulttuurin tunnetuimpia hahmoja. Dracula on esiintynyt lukuisissa kirjoissa, peleissä, teatteriesityksissä sekä elokuvissa. Draculan sanotaankin olevan kaikkien aikojen filmatuin hahmo. Kiinnostus fiktiivistä Draculaa kohtaan on ollut niin suuri, että monet tutkijat ovat olleet kiinnostuneita myös hahmon historiallisista juurista. Fiktiiviseen Draculaan liitetään usein 1400-luvulla elänyt valakialainen (nykyisen Romanian osa) ruhtinas Vlad Seivästäjä, joka tunnettiin myös nimellä Dracula. Vaikka näillä kahdella hahmolla näyttäisikin päällisin puolin olevan yhtäläisyyksiä, ovat nämä yhteydet itse asiassa kuitenkin hyvin pinnallisia ja ohuita. Luento käsittelee sekä historiallista Draculaa, Vlad Seivästäjää että fiktiivistä vampyyrikreivi Draculaa sekä yhteyksiä ja eroja näiden hahmojen välillä.

Tuomas Hovi on tutkija folkloristiikan oppiaineessa Turun yliopistossa. Hovin väitöskirja ”Heritage through Fiction. Dracula Tourism in Romania” käsitteli Dracula-turismia Romaniassa ja sitä miten perinnettä, historiaa, kulttuuriperinnettä ja fiktioita käytetään ja hyödynnetään turismissa. Syyskuussa 2015 Hovilta ilmestyy suomenkielinen historiallisesta ja fiktiivisestä Draculasta kertova tietokirja ”Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi Dracula” (SKS).

***
Historia nyt! Syksy 2015

1.9.  Pertti Grönholm ja Heli Paalumäki: Aikamatkoja utopioiden ja nostalgian Eurooppaan

7.10. Tuomas Räsänen: Itämeren ympäristökriisi

4.11. Tuomas Hovi: Dracula – fiktion ja historian sekoitus

2.12 Louis Clerc, Virpi Kivioja ja Olli Kleemola: Propagandasta nation brandingiin – Suomen ulkosuhteiden ja maakuvan rakentamisen historiaa

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Vieritä ylös