Tervetuloa Historia nyt! -luennolle Turun pääkirjaston Studioon keskiviikkona 2.5. klo 18!
Australian mantereen maantiede oli yksi 1800-luvun keskeinen tutkimusongelma eurooppalaisille tiedeyhteisöille. Erityisesti se kiinnosti brittejä, jotka olivat 1700-luvun lopulta alkaen perustaneet mantereen itärannikolle siirtokuntia. 1800-luvun kuluessa useat eri tutkimusmatkailijat tutkivat mannerta ja siirtokuntiin perustetut maanmittauslaitokset vastasivat uusien alueiden kartoittamisesta. Tiedon tuottaminen ja karttojen valmistaminen ei kuitenkaan ollut ongelmatonta ja keskeinen kysymys onkin, kuinka eri yksilöiden tekemistä havainnoista muodostettiin kokonaiskäsityksiä mantereesta ja sen resursseista. Esitelmässäni tarkastelen kuinka britit mantereen hallinnoimisen tuloksena loivat maantieteellisen tiedon käsittelyn järjestelmän, jonka tuloksena pystyttiin tuottamaan luotettavana pidettyä tietoa Australiasta. Nostan esiin, kuinka maantieteelliset ”faktat” riippuivat niiden esittämisen paikoista ja niitä esittäneistä henkilöistä ja tarkastelen miksi näin oli. Esitelmä osoittaa, että Australian maantieteellinen tutkimus ja kartoittaminen 1800-luvulla oli monimutkainen ja eurooppalaisen maailmankuvan kannalta perustavanlaatuinen prosessi.
FT Johanna Skurnik on väitellyt yleisen historian oppiaineessa Turun yliopistossa ja on erikoistunut tiedon historiaan, historialliseen maantieteeseen ja kartografian historiaan.
Esitelmä perustuu hänen väitöskirjaansa Making Geographies: The Circulation of British Geographical Knowledge of Australia, 1829-1863.
HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.