Historia nyt: Kimmo Elo, ”Stasin vakoilu Suomessa”

Dosentti Kimmo Elo esitelmöi maanantaina 18.3.2013 klo 18 Turun kaupunginkirjaston Studiossa aiheesta ”Stasin vakoilu Suomessa”.

Suomessa on viime vuosien aikana keskusteltu joidenkin suomalaisten mahdollisesta yhteistyöstä entisen DDR:n, turvallisuuspoliisin Stasin ja tämän ulkomaantiedustelusta vastanneen pääosasto A:n (HV A) kanssa. Tämä kysymys, samoin kuin melko vastahakoinen suhtautuminen lähimenneisyyden käsittelyyn, on liitetty usein nk. suomettumis-ilmiöön. Esitelmä pyrkii tarkentamaan käsitystämme Suomen – ja yleisemmin muidenkin Pohjoismaiden – merkityksestä DDR:n ulkomaantiedustelulle uusimman tutkimustiedon valossa. Nykytiedon valossa Pohjoismaat, Suomi mukaan luettuina, eivät lukeutuneet DDR:n ulkomaantiedustelun ydinalueisiin. Suomi näyttää lisäksi olleen sekä laadullisesti että määrällisesti mitattuna varsin vaatimattoman kiinnostuksen kohteena. Esitelmän puitteissa pohditaan myös tiedustelun kokonaiskuvaa sekä mahdollisia syitä DDR:n ulkomaantiedustelun melko laimealle kiinnostukselle.

Turun historiallisen yhdistyksen (THY) järjestämän Historia nyt -esitelmäsarjan tarkoituksena on tuoda turkulaista historiatutkimusta esille populaarissa muodossa.

Kimmo Elo on turkulainen yliopistonlehtori, jonka tutkimusaiheisiin kuuluvat mm. Saksan historia ja politiikka, Euroopan integraatio, tiedustelututkimus ja historiallinen verkostoanalyysi.

Tilaisuus on maksuton.

Kaikki ovat tervetulleita!

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Vieritä ylös