Historia nyt: Kylmän sodan muukalaiset – 1950-luvun tieteiselokuvat historiantutkijan lähdeaineistona 21.10.

Historia nyt -esitelmä
Kaupunginkirjaston Studio
Maanantaina 21.10. klo 18-19

Kimmo Ahonen: Kylmän sodan muukalaiset – 1950-luvun tieteiselokuvat historiantutkijan lähdeaineistona

Tieteiselokuvat tarjoavat kiehtovan kurkistusikkunan kylmän sodan kulttuurihistoriaan. Tieteiselokuvien menestystä 1950-luvun alun Yhdysvalloissa edesauttoivat tieteiskirjallisuuden ja -sarjakuvan kasvava suosio sekä keskustelu ”lentävistä lautasista” ja atomipommista. Elokuvat kytkeytyivät länsimaisen kulttuurin muukalaisfantasioiden pitkään traditioon, mutta myös sodanjälkeisen Yhdysvaltain poliittisiin uhkakuviin. Avaruusmuukalaisten kohtaamisesta tuli eräs lajityypin tunnistettavimmista teemoista, jota on sittemmin varioitu lukuisin eri tavoin populaarikulttuurissa. Luennolla katsellaan tieteiselokuvien trailereita, tarkastellaan elokuvien muukalaiskuvia ja suhteutetaan niitä Yhdysvaltain 1950-luvun historiaan.

FT Kimmo Ahosen yleisen historian alaan kuuluva väitöskirja Kylmän sodan pelkoja ja fantasioita. Muukalaisten invaasio 1950-luvun yhdysvaltalaisessa tieteiselokuvassa tarkastettiin Turun yliopistossa kesäkuussa 2013. Väitöskirja on julkaistu sekä painettuna että Turun yliopiston sähköisessä julkaisuarkistossa (https://www.doria.fi/handle/10024/90543). Ahonen työskentelee koulutussuunnittelijana Tampereen teknillisen yliopiston Porin yksikössä.

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Vieritä ylös