Kirjoittamisen ja lukemisen historia avautuu syksyn uutuuskirjassa

thark66

Tiedote 30.9.2015

Kirjoittamisen ja lukemisen historia avautuu syksyn uutuuskirjassa

Turun Historiallisen Yhdistyksen ja Aboa Vetus & Ars Nova -museon julkaisema Kirjain kerrallaan – Lukemisen ja kirjoittamisen jäljet -artikkelikokoelma esittelee näkökulmia kirjallistumisen historiaan usean vuosisadan ajalta.

Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Turun Kirjamessuille perjantaina 2.10.2015 klo 11.30 Turun Historiallisen Yhdistyksen messuosastolle a26 Messukeskuksen A-halliin.

Monialainen kirja avaa näkökulmia Suomen kirjalliseen kulttuuriin

Kirjallistumisella tarkoitetaan kehitystä, jossa kirjallinen kulttuuri saavutti keskiajalta lähtien ensin Suomen sivistyneistön, ja sen jälkeen vähitellen eri kansanosat. Uudessa julkaisussa kerrotaan muun muassa, mitä reittejä pitkin uudet vaikutteet tulivat Suomeen, minkälaisia kirjoitusvälineitä keskiajalta on säilynyt ja mistä vuosisatoja käytössä olleet puumerkit viestivät. Kirjallistumisen historia on yhtä lailla musteella kirjoittamisen, muistiinpanojen, reunamerkintöjen kuin lukemaan opettelunkin historiaa.

Esineet ovat kirjallistumista koskevan tutkimuksen keskeinen lähdeaineisto. Teema onkin samaan aikaan aineellinen ja aineeton, mikä ilmenee julkaisun artikkeleissa. Julkaisu tarjoaa monitieteisen näkymän kirjallistumisen historiaan yhdistäen arkeologiaa, kansatiedettä, kielentutkimusta, kulttuuri- ja kirjahistoriaa. Artikkelikokoelma laventaa näkemystämme kirjallistumisesta.

Eri alojen asiantuntijat muodostavat moniäänisen kirjoittajakaartin

Kirjan pääartikkelit ovat historiallisen arkeologian dosentti Janne Harjulan, Suomen kielen professori Kaisa Häkkisen, kansatieteen dosentti Teppo Korhosen ja kirjahistorian professori Tuija Laineen käsialaa.

Artikkeleiden lomaan sijoitetut tietoiskut tarjoavat näkymiä niin keskiaikaisten koulupoikien kinasteluun, riimukalentereiden eri käyttötapoihin kuin tiiliin tehtyihin merkintöihinkin. Tietoiskujen kirjottajat ovat Ilari Aalto, Ulla Clerc, Petteri Järvi, Maria Kallio, Mikko Kauko ja Johanna Lehto-Vahtera ja Kirsi Salonen. Riikka Soinisen toteuttama piirroskuvitus syventää monialaisia tekstejä.

Paneelikeskustelussa syvennytään kirjan teemoihin

Perjantaina 2.10.2015 klo 10.40–11.10 Messukeskuksen B-hallin Kuisti-lavalla kuullaan paneelikeskustelu, jossa tuoreen kirjan teemoja ovat pohtimassa tietokirjailija Ilari Aalto, Turun Historiallisen Yhdistyksen julkaisutoimikunnan puheenjohtaja Louis Clerc, arkeologi Janne Harjula ja museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera. Keskustelua johtaa kirjan toimittaja, amanuenssi Ulla Clerc.

Teos julkaistaan Turun Historiallinen Arkisto -sarjassa ja se pohjautuu Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 2013–2015 esillä olleeseen, suomalaisen kirjallisen kulttuurin syntyä ja kehitystä käsitelleeseen näyttelyyn.

Lisätiedot:

Ulla Clerc
Aboa Vetus & Ars Nova
ulla.clerc(at)aboavetusarsnova.fi
0207 181 643

Louis Clerc
Turun Historiallinen Yhdistys
loucle(at)utu.fi
040 8252371

Raila Tapio
Tiedottaja-amanuenssi (ma.)
0207 181 639, 040 576 3839
raila.tapio(at)aboavetusarsnova.fi
twitter: @AVANmuseo | @railatapio

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4–6
20700 Turku

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Vieritä ylös