Media historiassa -teos julkistetaan 11.1.

Tervetuloa julkistamistilaisuuteen!

Turun Historiallinen Yhdistys julkaisee teoksen Media historiassa. Kirja ilmestyy Historia Mirabilis -refereesarjassa. Kirja julkistetaan 11.1.2013 klo 15.00 Turun yliopistossa, Sirkkalassa sijaitsevassa Janus-salin aulatilassa, käynti Sirkkalan kasarmin sisäpihalta (Kaivokatu 12).

Uutuusteos: Media historiassa.

Toim. Erkka Railo ja Paavo Oinonen. Historia Mirabilis 9. Turun historiallinen yhdistys, Turku 2012.

Media historiassa on ensimmäinen mediahistoriallisen tutkimuksen menetelmiin paneutuva suomenkielinen kirja. Siinä tarkastellaan erityisesti sanoma- ja aikakauslehtien sekä radio- ja televisio-ohjelmien hyödyntämistä median historian tutkimuksessa. Kirjan artikkeleissa kerrotaan monipuolisesti ja konkreettisin esimerkein median tutkimisen keinoista. Kirjoittajat kertovat esimerkiksi, millä tavoin media on vaikuttanut Ranskan ulkopolitiikkaan, mistä suomalaisten vaaliväittelyiden julkinen käsittely kertoo sekä milloin ja minkä takia toisen maailmansodan julkinen muisteleminen tuli kiinteäksi osaksi Suomen itsenäisyyspäivän juhlintaa. Teksteissä pohditaan millaisia unohtamisen, muistamisen ja vallan tuottamisen paikkoja mediat ovat.

Kirjoituksia yhdistää tavoite osoittaa, mihin asioihin historian- ja mediatutkijoiden tulisi kiinnittää huomiota, kun tutkivat tiedostusvälineitä historiallisesti. Kirja on tarkoitettu kaikille median ja historian tutkimuksesta kiinnostuneille.

 

Kirjan sisällys

Erkka Railo & Paavo Oinonen: Mediasta historiaa

Raimo Salokangas: Tekstit, kontekstit ja poikittaiskatse mediahistorian kohtauspaikalla

Erkka Railo: Poliitikkojen henkilökuvat yhteiskunnallisen vallan tuottamisen välineinä

Louis Clerc: Tiedotusvälineet ulkopolitiikan historian lähteinä. Esimerkkejä Ranskan historiasta vuosina 1900-1970

Maiju Kannisto: Ajalliset merkitykset medialähteissä. Kymmenen Uutisten alku visioissa ja muistelussa

Mari Pajala: Televisio kulttuurisen muistin mediana. Miten itsenäisyyspäivä alkoi merkitä sotamuistelua?

Laura Saarenmaa: Unohdetun kansan Leena. SMP:n nousu ja nuoret naiset – lähihistorian yhteen sopimattomat elementit

Ville Pitkänen: Haasteena historiallisten kontekstien moninaisuus. Tutkimuskohteena television vaaliohjelmia käsittelevät sanomalehtikirjoitukset

Paavo Oinonen: Äänet kertovat ja todistavat. Teksti, konteksti ja materiaalisuus radiofeaturessa Albert Schweitzerin luona Lambarenéssa

 

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Vieritä ylös