Syksyn 2023 Historia Nyt! -luennot

Mitä: Turun Historiallisen Yhdistyksen järjestämät Historia nyt! -luennot yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston kanssa. Luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia yleisötilaisuuksia.

Missä: Luennot järjestetään Turun kaupungin pääkirjastossa Studio-salissa, osoitteessa Linnankatu 2, 20100 Turku ja lisäksi facebook-livestriiminä erillisestä linkistä.

5.9. –  VTT Juha-Matti Ritvanen

Mureneva kulmakivi – Suomi, Neuvostoliiton hajoaminen ja YYA-sopimuksen loppuvaiheet 1989-1992
Luento tarkastelee Suomen ulkopolitiikan ja kansainvälisen aseman muuttumista Neuvostoliiton hajoamisen vaiheessa 1989-1992. Presidentti Mauno Koiviston johtama Suomi ei ollut murrosvuosien aikana ajopuu, vaan aktiivinen toimija, joka kykeni tarttumaan äkillisesti auenneisiin tilaisuuksiin. Esitelmä perustuu VTT Juha-Matti Ritvasen väitöstutkimukseen.

 10.10. –  FT Karoliina Sjö

Päiväkirjoihin kirjoitettu elämä – Kirsti Teräsvuoren 1900-luvun alun päiväkirjojen äärellä

Kirsti Teräsvuori (1899–1988) oli intohimoinen päiväkirjakirjoittaja. Hän alkoi kirjoittaa päiväkirjaa 17-vuotiaana, ja kirjoittaminen oli lähes jokapäiväistä. Päiväkirjoihin tallentuivat mietteet, tunteet, ihmissuhteet ja kaikenlaiset tarkat havainnot ympäröivästä elämästä. Luennolla pääsemme kurkistamaan 1900-luvun alun eli Teräsvuoren nuoruusvuosien päiväkirjojen maailmaan. Esitelmä perustuu FT Karoliina Sjön väitöstutkimukseen.

7.11. – FT Johanna Skurnik

”Mitä on tiedonhistoria? Tiedon ja tietämättömyyden historioiden äärellä”

Tieto ja tietäminen vaikuttavat kaikilla ihmiselämän osa-alueilla, mutta ne ovat myös ajassa muuttuvia ilmiöitä. Luennolla paneudutaan muuttuviin käsityksiin tiedosta ja historiantutkimuksen haasteisiin tämän ilmiön tutkimisessa. Luento perustuu syksyllä julkaistavaan teokseen Tiedonhistoria (Vastapaino, 2023).

5.12. – FT Minna Tuulas-Inkinen

”Tyylin luojat, tunnelman tuojat”. Taiteilijatapetit Suomessa 1950-luvulla

Suomen tunnetuimpiin kuuluvat taiteilijat, muotoilijat ja arkkitehdit suunnittelivat 1950-luvulla tapettitehtaille malleja, joita kutsuttiin jo omana aikanaan taiteilijatapeteiksi. Tämä kansainvälinen ilmiö on ollut tutkimaton osa suomalaista muotoilua. Luennolla tarkastellaan taiteilijatapetti-ilmiötä osana suomalaisen muotoilun kultakautta 1950-luvulla.

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top