Toim. Ulla Clerc
Turun Historiallinen Arkisto 66
Sidottu. 200 sivua.
ISBN 978-952-7045-03-9
Hinta 8 euroa (+ toimituskulut).
Kirjain kerrallaan – Lukemisen ja kirjoittamisen jäljet -artikkelikokoelma esittelee näkökulmia kirjallistumisen historiaan monen vuosisadan ajalta. Kirjallistumisella tarkoitetaan prosessia, jossa kirjallinen kulttuuri saavutti keskiajalta lähtien ensin Suomen sivistyneistön, sitten vähä vähältä eri kansanosat. Mitä reittejä pitkin uudet vaikutteet tulivat? Minkälaisia kirjoitusvälineitä keskiajalta on säilynyt? Mistä puumerkit kertovat? Kirjallistumisen historia on yhtä lailla musteella kirjoittamisen, muistiinpanojen, reunamerkintöjen kuin lukemaan opettelunkin historiaa.
Esineet ovat kirjallistumista koskevan tutkimuksen keskeinen lähdeaineisto. Teema onkin samaan aikaan aineellinen ja aineeton, mikä ilmenee julkaisun artikkeleissa. Kirja tarjoaa monitieteisen näkymän kirjallistumisen historiaan yhdistäen eri tieteenaloja: arkeologiaa, kansatiedettä, kielentutkimusta, kulttuuri- ja kirjahistoriaa. Julkaisu laventaa näkemystämme kirjallistumisesta tuoden esiin kiinnostavia havaintoja ja merkintöjä. Teos pohjautuu Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 2013–2015 esillä olleeseen, suomalaisen kirjallisen kulttuurin syntyä ja kehitystä käsittelevän näyttelyyn.
Teoksen kirjoittajat ovat Ilari Aalto, Ulla Clerc, Janne Harjula, Kaisa Häkkinen, Petteri Järvi, Maria Kallio, Mikko Kauko, Teppo Korhonen, Tuija Laine, Johanna Lehto-Vahtera ja Kirsi Salonen. Runsaan kuvituksen lisäksi kirja sisältää Riikka Soinisen näyttelyä varten toteuttamat piirrokset, jotka havainnollistavat kirjan artikkeleiden teemoja.
SISÄLLYS
Johdanto
Keskiajan kirjoitusvälineet ja -alustat arkeologisen tutkimuksen valossa
Janne Harjula
Turkulainen inskriptiokulttuuri keskiajalla
Janne Harjula
Suomalaisista puumerkeistä
Teppo Korhonen
Suomen kirjakieltä ennen Agricolaa
Kaisa Häkkinen
Käsikirjoitukset ja painettu teksti uuden ajan alun Suomessa
Tuija Laine
Tämän lisäksi kirja sisältää myös lyhyemmät artikkelit seuraavista aiheista:
Ragvaldus Gici ja kohtalokas stipula
Janne Harjula ja Kirsi Salonen
Ahkera kääntäjä Jöns Budde
Mikko Kauko
Muistiinpanoja keskiajan Puolasta 36
Ulla Clerc
Merkit tiilissä johdattavat tiilentekijän jäljille
Ilari Aalto
Vuodenkiertoa ja kierrätystä
Johanna Lehto-Vahtera ja Ulla Clerc
Sinettien kuvallinen kieli
Petteri Järvi
Turun tuomiokapitulin keskiaikaiset kopiokirjat
Maria Kallio
Suomen vanhin kalenterisauva
Ulla Clerc
Kansan kirjaantuminen
Johanna Lehto-Vahtera
HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.