Historia nyt! 2.3. Muinaisten kuningaskuntien salattu historia. Suomalaisia ja venäläisiä näennäishistoriallisia internetkeskusteluja

Historia nyt -luentosarja pureutuu maaliskuun alussa pseudohistoriaan. Kulttuurihistorian tutkijat FT Reima Välimäki ja FT Mila Oiva kertovat tutkimushankkeestaan maanantaina 2.3. klo 18. Luento järjestetään tuttuun tapaan Turun pääkirjaston Studio-tilassa. Lämpimästi tervetuloa!

***

Reima Välimäki, FT ja Mila Oiva, FT: Muinaisten kuningaskuntien salattu historia. Suomalaisia ja venäläisiä näennäishistoriallisia internetkeskusteluja

Suomen- ja venäjänkielisessä internetissä leviää tavallisten historiaentusiastien ja ammattihistorioitsijoiden tuottamien tekstien lisäksi kertomuksia, jotka levittävät valheellista, liioiteltua ja äärimmäisen valikoitua tietoa Suomen ja Venäjän rautakaudesta ja keskiajasta. Niiden tavoitteena on usein paljastaan ”salattu” tai ”piilotettu” historia, ja ne pyrkivät esiintymään historiankirjoituksena, noudattamatta kuitenkaan tieteen sääntöjä. Viime vuosina nämä salaliittomaiset käsitykset historiasta ovat levinneet internetin keskustelupalstoille ja lehtien kommenttiosioihin keräten tuhansia lukijoita. Millaisia nämä tekstit ovat ja kuinka laajalle ne leviävät? Mitä niistä pitäisi ajatella? Entä kuinka voi erottaa näennäishistoriallisen tekstin tavallisesta tekstistä?

Luento pohjautuu Turun yliopistossa käynnissä olevaan ”Muinaiset kuningaskunnat ja Venäjän perustajat: pseudohistoria ja historiapolitiikka 2000-luvun Suomessa (PSEUDOHISTORIA)” hankkeeseen, jossa tutkitaan Suomen ja sen lähialueiden varhaishistoriaan ja keskiaikaan liittyvää pseudohistoriallista 2000-luvun internetkeskustelua. Hankkeen kotisivu löytyy täältä: https://sites.utu.fi/pseudohistoria/ Luennoitsijoina toimivat FT Reima Välimäki (projektin johtaja) ja FT Mila Oiva.

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top