Historia nyt! Akatemiatalo 200 -paneelikeskustelut 1.11. ja 13.12.

Turun Historiallinen Yhdistys (THY) juhlistaa Turun 200-vuotiasta Akatemiataloa järjestämällä Historia nyt! -sarjassa kaksi talon historiaan liittyvää paneelikeskustelua loppusyksystä. Keskustelut täydentävät 5.11. avautuvaa Akatemiatalo 200 – Kuningatar Kristiinan kunniaksi -näyttelyä. Ensimmäisessä keskustelussa 1.11. perehdytään tieteeseen ja kokoelmiin, ja toisessa 13.12. Akatemiaan osana yliopistokaupungin arkea. Tarkemmat tiedot löytyvät alta. Lämpimästi tervetuloa seuraamaan ilmaisia paneelikeskusteluita Turun kaupunginkirjaston Studioon klo 18-19.

1.11. Paneelikeskustelu “Turun akatemian tiede ja kokoelmat”, vetäjänä prof. Hannu Salmi
Panelistit: Leila Koivunen, Jukka Sarjala, Timo Vuorisalo, Johanna Wassholm

Turun akatemia oli 1700-luvun lopun Ruotsissa eräänlainen ”huippuyliopisto”, jossa kukoistivat sekä vuosisadan loppupuolen uushumanismi että luonnontieteet. Yhä näkyvä muisto tästä ajasta on Turun akatemiatalo, joka vuosikymmenten suunnitelmien jälkeen toi akatemian tutkimukselle, opetukselle ja kokoelmille ajanmukaiset tilat. Paneelikeskustelussa käsitellään Turun akatemiassa tehtyä tutkimusta, tieteellistä julkaisemista sekä tieteellisten kokoelmien karttumista vuosina 1640–1827. Paneeli on osa 200 vuotta täyttävän Akatemiatalon juhlavuotta.

13.12. Paneelikeskustelu ”Turun akatemia ja yliopistokaupungin arki”, vetäjänä FT Panu Savolainen
Panelistit: Topi Artukka, Heli Rantala, Mari Välimäki

Turku oli 1600–1800-luvuilla lähes kahden vuosisadan ajan yksi Ruotsin harvoista yliopistokaupungeista. Akatemian opiskelijoita, virkakuntaa ja palveluskuntaa kuten puutarharenkejä oli enimmillään lähes kymmenesosa kaupungin väestöstä. Akateeminen yhteisö oli näkyvä osa kaupungin arkielämää. Toisaalta akateemiset juhlat ja promootiot toivat Turun katukuvaan väläyksen keskiajalta juontuvaa seremoniallista perinnettä. Paneelikeskustelussa pohditaan, millaista oli opiskelijoiden arki, miten muu kaupunkiyhteisö koki akateemisen yhteisön läsnäolon ja miten akatemian toiminta näkyi kaupungin arjessa. Paneeli on osa 200 vuotta täyttävän Akatemiatalon juhlavuotta.

Koko syksyn Historia nyt! -ohjelma:
https://thy.fi/ajankohtaista/historia-nyt-syksyn-ohjelma/

Akatemiatalo 200 -facebookissa:
https://www.facebook.com/akatemiatalo200/?fref=ts

Kuva: Turku 1912, Museovirasto/Historian kuvakokoelma

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top