Historia nyt! keskiviikkona 4.10. klo 18! Heidi Hakkarainen: Wienin muutos populaareissa pilalehdissä 1857–1890

Wien oli 1800-luvun lopulla Euroopan neljänneksi suurin kaupunki. Sen väkiluku nelinkertaistui yli kahteen miljoonaan asukkaaseen vuoteen 1910 mennessä. Vuonna 1857 aloitetun kaupunkiuudistuksen tarkoituksena oli modernisoida kasvavaa kaupunkia.  Seuraavien vuosikymmenten aikana Wienin uudelleenrakentaminen sai monia erilaisia merkityksiä. Se kytkeytyi nousevan keskiluokan pyrkimyksiin määritellä itseään ja uudenlaista modernia yhteiskuntaa. Toisaalta kaupunkitilan radikaali muutos oli tärkeä ristiriitojen aihe 1800-luvun lopulla. Vaikka varakas osa porvaristoa sai 1860-luvun poliittisten uudistusten myötä uudenlaista valtaa muokata kaupunkitilaa, suurin osa kaupunkilaisista oli poliittisen päätöksenteon ulkopuolella. Esitelmä tarkastelee sitä, miten Wienin porvaristo käsitteli modernisaatioon liittyvää epävarmuutta huumorin avulla. Kaupungin muutosta käsiteltiin suosituissa pilalehdissä, joihin myös lukijat lähettivät omia tekstejään ja pilakuvia julkaistavaksi. Vitsit ja pilakuvat toivat esiin kaupungin uudistamiseen liittyneitä jännitteitä ja ne avaavat yllättävän näkökulman vuosisadan vaihteen Wieniin.

Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineessa työskentelevä FT Heidi Hakkarainen toimii tutkijana akatemiaprofessori Hannu Salmen johtamassa hankkeessa ”Viral Culture in Early Nineteenth-Century Europe”.

Esitelmä perustuu Hakkaraisen väitöskirjaan Comical Modernity: Witzblätter, Popular Humour and the Transformation of City Space in Late Nineteenth-Century Vienna (2017).

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top