Ennakkotietoa: Ristiretket-kirja

Syksyllä 2019 ilmestyy uusi teos Turun Historiallinen Arkisto -julkaisusarjassa, Tukholman yliopiston keskiajan professorin Kurt Villads Jensenin ”Ristiretket” suomennettuna. Alla jo hieman ennakkotietoa teoksesta!

**

Turun Historiallinen Arkisto 72

RISTIRETKET
Kurt Villads Jensen
Suomentanut ja toimittanut Kirsi Salonen

Kurt Villads Jensenin teos on tanskankielisestä alkuperäisteoksesta (Korståg) suomennettu ja suomalaisia lukijoita varten laajennettu keskiajan ristiretkistä kertova populaaritieteellinen julkaisu. Kirja esittää ristiretkihistorian eurooppalaisena ilmiönä ja monella rintamalla käytynä sotana. Siinä käydään läpi tapahtumahistorian lisäksi keskiaikaisen ristiretkiaatteen historiaa ja teoriaa ja vedetään pitkiä linjoja nykyaikaan asti. Poiketen monista muista ristiretkiä koskevista julkaisuista, tässä kirjassa ei käsitellä pelkästään pyhälle maalle tehtyjä ristiretkiä, vaan siinä selitetään tarkasti myös Pyreneiden niemimaan reconquistaa sekä suomalaisille lukijoille erityisen relevanttia Itämeren alueella harjoitettua väkivaltaiseksikin yltynyttä käännytystyötä.

Kirja etenee kronologisessa järjestyksessä, ja narratiivissa kuljetetaan eteenpäin kaikkien kolmen tärkeän ristiretkialueen – pyhän maan, Pyreneiden niemimaan ja Itämeren alueen – tapahtumia rinnakkain. Harvat tutkijat maailmassa pystyvät tähän, ja teos onkin poikkeuksellinen kokonaissynteesi aiheesta ja toimii laajuudessaan myös erinomaisena keskiajan historian perusteoksena. Teoksessa on päätekstin lisäksi lyhyempiä ns. kainaloartikkeleja kiinnostavista ristiretkiin liittyvistä yksityiskohdista tai henkilöistä.

Teoksen kirjoittaja, Tukholman yliopiston keskiajan historian professori Kurt Villads Jensen, on kansainvälisesti arvostettu ristiretkiasiantuntija. Hänet tunnetaan hyvin myös Suomen historioitsijapiirissä, sillä hän on jo vuosikymmeniä tehnyt yhteistyötä suomalaisten tutkijoiden kanssa. Teoksen on tanskankielisestä alkuperäistekstistä kääntänyt keskiajan historiaan erikoistunut Turun yliopiston yleisen historian professori Kirsi Salonen. Jensen ja Salonen ovat muokanneet alkuperäistä tekstiä suomalaisille lukijoille paremmin soveltuvaksi lisäämällä esimerkiksi tietoa Suomeen kohdistuneista ristiretkistä.

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top