Historia nyt! 20.10. Inkerinsuomalaisuuden säilymisen mahdollisuudet Venäjän keisarikunnassa

Turun Historiallisen Yhdistyksen ja Turun kaupungin pääkirjaston yhteistyössä järjestämän Historia nyt! -sarjan luennot jatkuvat syksyllä. Historiaa lähestytään jälleen hyvin monimuotoisista näkökulmista.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan esitelmiä ja keskustelemaan Turun kaupunginkirjaston Studioon klo 18-19!

20.10. Andrei Kalinitchev: Inkerinsuomalaisuuden säilymisen mahdollisuudet Venäjän keisarikunnassa

andrei

Kysymys inkerinsuomalaisuuden säilymismahdollisuuksista liittyy tämän kansan identiteettiin, yhteisöllisyyteen, yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen ja hyvinvointiin. Inkeriläiset seudut kehittyivät läheisessä vuorovaikutuksessa Pietarin, Venäjän pääkaupungin kanssa. Viljelijäväestö joutui elinkeinojen rakennemuutoksen eteen muuttuneessa mikro- ja makrotaloudellisessa tilanteessa, joihin vaikuttivat Venäjän ja Euroopan viljan markkinahinnat, perhekuntien tulojen rakennemuutos ja verotus.

Yhteisöllisyys oli inkeriläisten yhteisöjen tärkeä osatekijä. Perhe ja yhteisö olivat olennainen elementti omaperäisen kulttuurin perimyksessä sukupolvelta toiselle. Perheessä ja yhteisössä nämä etnisen ryhmän säilymisen kannalta tärkeät käyttäytymismallit välittyivät yhteisön nuorille jäsenille.

Suomalainen kulttuuri ja elämäntavat ylläpitivät yhteisöllisyyden henkeä, jonka avulla etninen yhteisö pysyi elinvoimaisena ja pystyi selviytymään venäläistämispolitiikan, massakulttuurin ja taloudellisten paineiden vaikutuksesta huolimatta yhtenäisenä ja vahvana. Inkerinsuomalainen yhteisö ei ollut ainoastaan kielellinen ja hallinnollinen vaan myös kulttuurinen kokonaisuus. Inkerinsuomalaiset yhteisöt tarjosivat jäsenilleen runsaasti apua ja yhteistyömahdollisuuksia, ja jäsenten kokemat yhteisöllisyyden hyödyt puolestaan vahvistivat niitä. Inkerinsuomalaiset yhteisöt ovat omaleimainen esimerkki siitä, miten suomalais-ugrilainen vähemmistö pystyi säilyttämään kansallisen identiteettinsä valtaväestön ja -kulttuurin ympäristössä ja isovenäläisen ideologian asettamissa paineissa.

Filosofian tohtori Andrei Kalinitchev on erikoistunut Venäjän historian, etnisyyden ja vähemmistöjen tutkimukseen. Hän kehittää yliopistojen opiskelijoille suunnattua valtakunnallista verkko-opetusta Venäjän ja sen vähemmistöjen historiasta. Lisätietoa: https://utu.academia.edu/AKalinitchev

***

Historia nyt! syksyllä 2016

ke 7.9. Veli Pekka Toropainen: Päättäväiset porvarisnaiset

to 20.10. Andrei Kalinitchev: Inkerinsuomalaisuuden säilymisen mahdollisuudet Venäjän keisarikunnassa

ti 1.11. Olli Kleemola: Valokuvassa vihollinen? Neuvostoliitto ja neuvostoliittolaiset suomalaisissa ja saksalaisissa toisen maailmansodan sotavalokuvissa.

ke 7.12. Kimmo Elo: Digitaalinen historiantutkimus menneisyyden ja digitalisaation leikkauspisteessä

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top