Historia nyt! keskiviikkona 12.12. klo 18: FM Lauri Viinikkala: Menneisyyttä kaikille aisteille – Yhdistetty todellisuus ja historiallinen tieto.

Turun kaupunginkirjaston Studio klo 18–19.30.

Voiko ääni tai vaikkapa haju olla historiallista tietoa? Vai pitääkö tiedon olla aina kielen välittämää, tekstiä paperilla tai sanoja puheessa? Historiantutkijat ovat perinteisesti esittäneet tutkimustuloksensa kielellisessä muodossa, mutta yhteiskuntaa voimakkaasti muokkaava digitalisaatio on nostanut esille kysymyksen siitä, pitäisikö myös uusimpia menneisyyttä koskevia tutkimustuloksia ja tulkintoja esittää muitakin tapoja hyödyntäen. Esitelmässäni tarkastelen niitä mahdollisuuksia, joita yhdistetyn todellisuuden teknologia tarjoaa menneisyyttä koskevan tiedon esittämiseen. Yhdistetyn todellisuuden avulla on mahdollista luoda meitä ympäröivään aineelliseen todellisuuteen kytkeytyviä menneen maailman rekonstruktioita, jotka periaatteessa jo nyt voivat tavoittaa kaikki ihmisen viisi aistia. Mutta miten tehdä näkyväksi tällaisten tulkintojen tieteelliset perusteet? Miten antaa lähdeviite hajulle?

FM Lauri Viinikkala toimii tutkijana Turun museokeskuksessa ja väittelee Turun yliopiston Suomen historian oppiaineesta 26.1.2019 aineellisen todellisuuden, kerronnan ja historiallisen tiedon suhteesta yhdistetyn todellisuuden teknologiaa hyödyntävissä menneisyyden esityksissä.

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top