THY:n syyskokousesitelmä 27.11. 2018 klo 18 Maaherran makasiinissa – prof. Anu Lahtinen: ”Lain ja lemmen voimalla. Tunteet perinnönjaon perusteena 1450–1650”

Lämpimästi tervetuloa kuulemaan THY:n syyskokousesitelmää Maaherran makasiinin (Henrikinkatu 10, Turku) Porthan-saliin tiistaina 27.11.2018 klo 18!

Anu Lahtinen: ”Lain ja lemmen voimalla. Tunteet perinnönjaon perusteena 1450–1650”

Kuva: Porträtt av ungt par, Hallwyska museet

Prof. Anu Lahtinen kertoo, miten rakkautta tai rakkauden puutetta käytettiin perusteena omaisuuden uudelleenjaolle. Ruotsin lainsäädäntö korosti rintaperillisten ja suvun oikeutta perintöön, erityisesti maaomaisuuteen. Joskus pettynyt tai kiitollinen sukulainen laati kuitenkin lahjakirjan tai testamentin, jossa perinnönjako meni uusiksi. Tällöin suosikkia kiitettiin rakkaudesta ja kuuliaisuudesta, hyljeksittyjä lakisääteisiä perillisiä taas rakkauden ja huolenpidon puutteesta. Kuuluisassa esimerkkitapauksessa Filippa Fleming teki veljensä Klaus Flemingin perinnöttömäksi, koska tämä ei ollut millään tavoin häntä muistanut eikä ollut hänelle mieliksi. Mutta mitä ”rakkaudella” oikeastaan tarkoitettiin? Millaisia käänteitä oli koettu kulisseissa, kun tunteet nousivat taloudellisten päätösten perusteiksi?

 

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top