Historia nyt! keskiviikkona 4.4. klo 18. FT Heta Aali: Merovingikuningattaret 1800-luvun alun ranskalaisessa historiankirjoituksessa

Tervetuloa Historia nyt! -luennolle Turun pääkirjaston Studioon keskiviikkona 4.4. klo 18!

1800-luvun Ranskassa monarkia oli murroksessa suuren vallankumouksen ja Napoleonin valtakauden jälkeen. Samanaikaisesti historia oli suuren yleisön parissa suositumpaa kuin koskaan niin kirjallisuudessa, taiteissa, kuin varhaisessa akateemisessa maailmassa. Historia alkoi 1800-luvun alussa kehittyä tieteenalaksi ja Ranskassa monet poliitikot olivat samanaikaisesti historioitsijoita. Historiasta etsittiin vastauksia poliittisiin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin, ja erityisesti monarkian muuttuvaan asemaan. Esitelmässäni tarkastelen, miten eri taustoista lähtöisin olevat kirjoittajat käyttivät tulkintoja varhaiskeskiajasta ja ranskalaisen monarkian kuvitelluista alkuajoista omien poliittisten motiivien tukena vuosien 1820 ja 1848 välisenä aikana. Mitä merkityksiä varhaiskeskiajalle annettiin ja mikä rooli sillä oli 1800-luvun alun monarkiaa koskevassa poliittisessa keskustelussa?

FT Heta Aali on väitellyt kulttuurihistorian oppiaineessa Turun yliopistossa ja on erikoistunut ranskalaiseen kulttuurihistoriaan. Esitelmä perustuu hänen väitöskirjaansa Merovingian Queenship in Early Nineteenth-Century French Historiography.

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top