Historia nyt! keskiviikkona 7.2. klo 18! FT Anu Salmela: Kuolemantekoja – naisten itsemurhien historiaa

Tervetuloa Historia nyt! -luennolle Turun pääkirjaston Studioon keskiviikkona 7.2. klo 18!

FT Anu Salmela esitelmöi aiheesta ”Kuolemantekoja – naisten itsemurhien historiaa”

Itsemurhaajan ruumiin löytyminen käynnisti 1800-luvun jälkipuolen Suomessa tuomioistuinprosessin, jonka aikana ruumis avattiin ja tekoa käsiteltiin oikeudessa. Piirilääkärin tekemän ruumiinavauksen tehtävänä oli selvittää kuolinsyy ja mielentila. Viimeksi mainittu oli merkityksellinen, sillä voimassa olleen vuoden 1869 kirkkolain mukaan vakain tuumin tekonsa tehneet tuli haudata hiljaisuudessa, ilman kirkonkellojen soittoa, ruumissaattoa, puheita ja saarnaa ja vain lähimmäisten läsnä ollessa. Hautaustavasta päätettiin oikeudessa, maaseutujen käräjillä ja kaupunkien raastuvissa, joissa kuultiin todistajia. Tuomioistuinprosessit avaavat moniäänisen näkymän menneisyyteen: ne valottavat sekä asiantuntijoiden, lääkäreiden, nimismiesten ja oikeusviranomaisten, että maallikoiden, todistajina toimineiden isäntien, emäntien, palkollisten, tehdastyöläisten ja niin edelleen, näkemyksiä itsemurhasta. Esitelmässäni tarkastelen 1800-luvun jälkipuolen itsemurhakäsitysten kirjoa. Kiinnitän huomiota erityisesti sukupuolen ja luokan vaikutukseen mutta pohdin myös itsemurhan olemusta ja itsemurhan medikalisoitumiseen liittyviä ongelmia  – onko itsemurha ymmärrettävissä yksinomaan yksilöön palautuvaksi teoksi ja millaiseen ihmiskäsitykseen mielenterveysongelmia korostavat näkemykset perustuvat?

FT Anu Salmela on väitellyt kulttuurihistoriasta ja erikoistunut sukupuolihistoriaan ja kulttuuriseen terveystutkimukseen.  Esitelmä perustuu hänen väitöskirjaansa Kuolemantekoja. Naisten itsemurhat 1800-luvun jälkipuolen tuomioistuinprosesseissa.

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top