Historia nyt! Riimut ja riimukirjoitukset. Vielä keskiajalla? Suomessakin? keskiviikkona 3.2.

Turun Historiallisen Yhdistyksen ja Turun kaupungin pääkirjaston yhteistyössä järjestämä Historia nyt! -sarja käynnistyy jälleen keskiviikkona 3.2.2016. Lämpimästi tervetuloa seuraamaan esitelmää Turun kaupunginkirjaston Studioon klo 18-19!

Janne Harjula: Riimut ja riimukirjoitukset. Vielä keskiajalla? Suomessakin?

Turun arkeologisissa kaivauksissa löytyneiden puuastioiden pohjiin kaiverretut riimukirjoitukset ovat ensimmäinen osoitus riimuaakkosten käytöstä keskiajan Suomessa. Esitelmässä lähestytään riimukirjoituskulttuuria näiden löytöjen kautta ja pohditaan esimerkiksi sitä, mistä riimuaakkoset saivat alkunsa, ketkä riimuja käyttivät, millaisia tekstejä niillä kirjoitettiin ja minkälainen maailmankuva tulkittujen riimukirjoitusten kautta avautuu.

Janne Harjula on historiallisen arkeologian dosentti ja toimii tutkijana Turun yliopiston arkeologian oppiaineessa. Hänen tutkimuksensa kohteita ovat keskiajan ja uuden ajan alun monimuotoinen aineellinen ja kirjallinen kulttuuri. Riimut ja muut piirtokirjoitukset kuuluvat myös syksyllä 2015 ilmestyneen Kirjain kerrallaan. Lukemisen ja kirjoittamisen jäljet -julkaisun (THY/Aboa Vetus & Ars Nova) keskeisiin teemoihin.

Kirjain kerrallaan -kirjaa on myynnissä esitelmän yhteydessä 15 euron hintaan.

***

Historia nyt! Kevät 2016

3.2. Janne Harjula: Riimut ja riimukirjoitukset. Vielä keskiajalla? Suomessakin?

2.3. Tiina Lintunen: Työläisnainen kaartin palveluksessa

6.4. Raita Merivirta: Irlannin 1916 pääsiäiskapina elokuvissa ja televisiossa

3.5. Kirsi Keravuori: Perhekirjeitä 1800-luvun saaristosta

1.6. Leena Rossi: Tavallisen ihmisen elinikäinen ympäristösuhde

***

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top