Historia nyt! ti 5.2. klo 18. Olli Kleemola ja Silja Pitkänen: Valokuvat ja historia

Historia nyt! -luennot jatkuvat jälleen. Kevään toisella luennolla Olli Kleemola ja Silja pitkänen kertovat uudesta teoksestaan, jossa syvennytään valokuvien kulttuurihistoriallisiin ulottuvuuksiin. Luento on Turun pääkirjaston Studiossa klo 18. Tervetuloa!

Yhteiskunnan visualisoitumisen myötä valokuvat muodostavat ja tulevat muodostamaan yhä merkittävämmän osan historioitsijoiden käytössä olevasta lähdeaineistosta. Nykyisessä digitaalisessa maailmassa myös historiallinen tieto ja sen erilaiset narratiivit välittyvät yhä useammin visuaalisesti ja historialliset käännekohdat kiinnittyvät useasti niin sanottuihin ”avainkuviin”. Photographs and History -kirjan (K&H kustannus 2018) toimittajat etsivät esitelmässään vastausta siihen, millä tavoin valokuvia voidaan käyttää historiantutkimuksen lähteenä, millaisiin kysymyksiin kuvalliset lähdeaineistot voivat antaa vastauksia ja mitä haasteita kuva-aineiston käyttäjän on varauduttava kohtaamaan.

VTT Olli Kleemola toimii post doc -tutkijana Turun poliittisen historian oppianeessa. Hänen väitöskirjansa käsitteli sotavalokuvien käyttöä viholliskuvien rakentamiseen toisen maailmansodan Saksassa ja Suomessa. Hänen erikoistumisalueitaan ovat kuvallisten lähteiden käyttö historiantutkimuksessa sekä uusi sotahistoria.

FM Silja Pitkänen valmistelee Jyväskylän yliopiston yleisen historian oppiaineessa väitöskirjaa 1930-luvun Neuvostoliiton ja Saksan propagandavalokuvista. Hän tutkii, miten lapset esitetään valokuvissa, ja kuinka lapsiaiheisia valokuvia käytettiin kansakunnan rakentamisessa.

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top