Historia nyt: Väkivallan katse − taideaktivismista USA:n ja Meksikon rajalla, 15.12.

Historia nyt!
Maanantai 15.12. klo 18:00 – 19:00
Studio, Turun Kaupunginkirjasto, Pääkirjasto, Linnankatu 2, Turku

Dosentti Benita Heiskanen esitelmöi aiheesta:

Väkivallan katse − taideaktivismista USA:n ja Meksikon rajalla

1990-luvun alussa Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla sijaitseva Ciudad Juárez tuli tunnetuksi väkivalta-aallosta, joka kohdistui nuoriin naisiin. Surmattujen naisten ruumiita löytyi kaupungin laidoilta usein seksuaalisesti hyväksikäytettyinä tai silvottuina. Ilmiötä alettiin kutsua englanniksi nimellä ”femicide” ja espanjaksi ”feminicidio”. Vuosina 2008–2012 Ciudad Juárezissa nähtiin toinen väkivalta-aalto, kun arviolta 10 882 ihmistä kuoli väkivaltaisesti kaupungissa nk. huumesodan seurauksena. Meksikon oikeuslaitoksen kyvyttömyys selvittää rikosten vyyhtiä sai aikaan laajan ruohonjuuritason liikkeen, jossa uhrien perheet, aktivistit ja taiteilijat alkoivat protestoida uhrien kohtaloiden selvittämiseksi. Luento käsittelee taiteilija-aktivistien visuaalisia kannanottoja väkivalta-aaltoihin sekä väkivallan katsomiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Ph.D. Benita Heiskanen on Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti ja Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton –keskuksen johtaja.

Tiedoksi opiskelijoille:

Poliittisen historian ja Suomen historian opiskelijat saavat luentopassimerkinnän osallistumalla esitelmiin. Yleisen historian ja kulttuurihistorian opiskelijat voivat neuvotella luentopassimerkinnöistä oppiaineiden henkilökunnan kanssa.

Katso myös:

http://www.turku.fi/public/default.aspx?contentid=540666&nodeid=4873

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top