Uutuusteos avaa Arièsin mentaliteettien historiasta näkökulman menneisyyteen

hm10Kirjan julkistamistilaisuus

Keskiviikkona 15.1.2014, klo 14, Janus-salin aula

Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos

Kaivokatu 12, Turun yliopisto

Ariès ja historian salaisuus on Turun Historiallisen Yhdistyksen julkaiseman Historia mirabilis -sarjan kymmenes vertaisarvioitu artikkelikokoelma. Teoksessa joukko suomalaisia historiantutkijoita, jotka ovat tutkimuksessaan tai opetuksessaan huomanneet ranskalaisen Philippe Arièsin (1914–1984) ajatusten hedelmällisyyden, pohtivat eri suunnista hänen merkitystään tänään. Teos avaa Arièsin ajattelua ja mentaliteettien historiaa näkökulmana menneisyyteen. Kirjan on toimittanut Helsingin yliopiston sosiaalihistorian professori Matti Peltonen. Muut kirjoittajat ovat dosentti Marjatta Rahikainen, yliopistotutkija Ilona Pajari, tutkijatohtori Johanna Ilmakunnas ja FT Jyrki Hakapää.

Philippe Ariès on tullut tunnetuksi klassikoiksi muodostuneista tutkimuksistaan lapsuuden ja kuoleman historiasta. Hän oli julkaissut useita omaperäisiä teoksia jo ennen lapsuuden historiaan keskittyvän läpimurtoteoksensa ilmestymistä vuonna 1960. Pääosan työurastaan hän kuitenkin teki trooppisten kasvien ja hedelmien kauppaa dokumentoivassa instituutissa. Arièsin työ sai jo varhain hyvän vastaanoton Yhdysvalloissa, mutta Ranskassa akateeminen maailma hyväksyi vasta 1970-luvulla tämän harrastelijahistorioitsijan, joka oli jättänyt akateemiset tutkinnot väliin. Temperamentikas ja mielipiteiltään varsin konservatiivinen Ariès ei tehnyt lähestymistä omaltakaan puoleltaan helpoksi. Maailmankuvan antimodernismi oli kuitenkin tärkeä lähtökohta hänen omaperäisille tutkimusideoilleen.

Philippe Arièsin tutkimukset ovat tänään perusteoksia, joiden pohjalta käsin mentaliteettien historian keskeisiä teemoja lähestytään. Hänen käynnistämänsä keskustelut lapsuuden, kuoleman tai yksityiselämän ja seksuaalisuuden historiasta jatkuvat yhä vilkkaina historiantutkijoiden ja yhteiskuntatieteilijöiden keskuudessa.

Julkistamistilaisuuden avaa Turun Historiallisen Yhdistyksen varapuheenjohtaja, dosentti Pertti Grönholm. Ariès ja historian salaisuus -kirjasta kertovat teoksen toimittaja, professori Matti Peltonen sekä muut kirjoittajat.

Tervetuloa!

Ariès ja historian salaisuus, Historia mirabilis 10
Toim. Matti Peltonen
Turun Historiallinen Yhdistys 2013, 206 sivua
ISBN 978-952-7045-00-8, ISSN 1795-0759

Lisätietoja:
Prof. Matti Peltonen, Helsingin yliopisto. Email: mpeltone@helsinki.fi
Dos. Pertti Grönholm, julkaisuvastaava, Turun Historiallinen Yhdistys. Email: pergro@utu.fi

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top