Media historiassa

Toim. Erkka Railo & Paavo Oinonen. Historia mirabilis 9, 2012.

Teos on loppuunmyyty.

Media historiassa on ensimmäinen mediahistoriallisen tutkimuksen menetelmiin paneutuva suomenkielinen kirja. Kahdeksan median ja historian tutkijaa analysoi, millä tavoin menneisyyden mediaa voi tutkia historiallisesti. Teos tarkastelee erityisesti sanoma- ja aikakauslehtien sekä radio- ja televisio-ohjelmien hyödyntämistä median historian tutkimuksessa.

Kirjan artikkeleissa kerrotaan konkreettisin esimerkein median tutkimisen keinoista: Milloin ja minkä takia toisen maailmansodan julkinen muisteleminen tuli kiinteäksi osaksi Suomen itsenäisyyspäivän juhlintaa? Millaisia unohtamisen, muistamisen ja vallan tuottamisen paikkoja mediat ovat? Ovatko poliitikkojen televisioidut vaaliohjelmat aina olleet tyylikilpailuja ja mitkä seikat ovat niitä muuttaneet?

Teoksen artikkelit liikkuvat median ja historian tutkimuksen rajapinnalla. Kirjoituksia yhdistää tavoite osoittaa, mihin asioihin historiantutkijoiden tulisi kiinnittää huomiota, kun he käyttävät lähteenä tai tutkimuskohteena tiedotusvälineitä. Teos soveltuu myös mediatutkijoille, jotka haluavat analysoida tutkimuskohdettaan historiallisesti. Kirja on tarkoitettu kaikille median ja historian tutkimuksesta kiinnostuneille.

Sisällys

Erkka Railo & Paavo Oinonen: Mediasta historiaa (pdf)

Raimo Salokangas: Tekstit, kontekstit ja poikittaiskatse mediahistorian kohtauspaikalla (pdf)

Erkka Railo: Poliitikkojen henkilökuvat yhteiskunnallisen vallan tuottamisen välineinä (pdf)

Louis Clerc: Tiedotusvälineet ulkopolitiikan historian lähteinä. Esimerkkejä Ranskan historiasta vuosina 1900-1970 (pdf)

Maiju Kannisto: Ajalliset merkitykset medialähteissä. Kymmenen Uutisten alku visioissa ja muistelussa (pdf)

Mari Pajala: Televisio kulttuurisen muistin mediana. Miten itsenäisyyspäivä alkoi merkitä sotamuistelua? (pdf)

Laura Saarenmaa: Unohdetun kansan Leena. SMP:n nousu ja nuoret naiset – lähihistorian yhteen sopimattomat elementit (pdf)

Ville Pitkänen: Haasteena historiallisten kontekstien moninaisuus. Tutkimuskohteena television vaaliohjelmia käsittelevät sanomalehtikirjoitukset (pdf)

Paavo Oinonen: Äänet kertovat ja todistavat. Teksti, konteksti ja materiaalisuus radiofeaturessa Albert Schweitzerin luona Lambarenéssa (pdf)

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top