Historia nyt! -luento 6.6 klo 18. Prof. Kirsi Salonen ja dos. Janne Harjula: Koroinen. Suomen ensimmäinen kirkollinen keskus

Tervetuloa Turun pääkirjaston Studioon kuulemaan kevään viimeistä Historia nyt! -luentoa. Prof. Kirsi Salonen ja dos. Janne Harjula kertovat Koroisten niemen hiippakuntahallinnollista keskusta koskevista viimeaikaisista arkeologisista ja historiallisista tutkimuksista. Hankkeen tulokset julkaistaan alkusyksystä 2018 Turun Historiallisen Yhdistyksen kustantamana antologiana.

Koroinen on eräs Suomen historian merkittävimmistä keskiaikaisista kohteista. Sinne ryhdyttiin 1200-luvun toisella neljänneksellä rakentamaan vasta kristillistyneen Suomen lähetyshiippakunnan hallinnollista keskusta, johon kuuluivat tuomiokirkko sekä piispan asuintilat ja hallintorakennukset. Kirkollinen hallinto toimi Koroisista käsin aina 1200-luvun lopulle asti, jolloin vastaperustetun Turun hiippakunnan tuomiokirkko siirrettiin sen nykyiselle paikalle Turun keskustaan.

Koroisten ajan tärkeydestä huolimatta siitä on ollut olemassa yllättävän vähän tutkimusta. Turkulaisten arkeologien ja historioitsijoiden Keskiajan sarastaessa -hanke on paikannut tätä puutetta ja tarkastellut 1900-luvun alun kaivauslöytöjen ja keskiajan historiallisten lähteiden uudelleenanalyysin kautta Koroisten alueen historiaa. Hankkeen tulokset on koottu THY:n julkaisemaan Koroinen. Suomen ensimmäinen kirkollinen keskus -kirjaan. Luennolla esitellään kirjan pohjalta hankkeen tuoreita tutkimustuloksia.

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top