Historia nyt! Raita Merivirta ”Irlannin 1916 pääsiäiskapina elokuvissa ja televisiossa”

Turun Historiallisen Yhdistyksen ja Turun kaupungin pääkirjaston yhteistyössä järjestämä Historia nyt! -sarjan seuraava luento pidetään 6.4. Turun kaupunginkirjaston Studiossa klo 18-19!
Lämpimästi tervetuloa!
 
Raita Merivirta: Irlannin 1916 pääsiäiskapina elokuvissa ja televisiossa
Kuva: National Library of Ireland NLI Ref: KE 119
Joukko kansallismielisiä irlantilaisia ryhtyi huhtikuussa 1916 aseelliseen kapinaan Irlannin brittihallintoa vastaan tavoitteenaan perustaa itsenäinen Irlannin tasavalta. Brittijoukot kuitenkin kukistivat pienimuotoiseksi jääneen kapinan muutamassa päivässä ja teloittivat sen keskeiset johtajat. Teloitusten myötä monien irlantilaisten nationalistien suhtautuminen kapinaan muuttui alkuperäisestä hämmennyksestä ja vihamielisyydestä kannatukseen ja ihailuun ja kapinallisia on jälkikäteen usein muistettu sankareina. Tapahtuman symbolinen arvo on Irlannissa yhä erittäin suuri. Tästä huolimatta pääsiäiskapinaa on kuvattu (ehkä sen vaatimasta rahasta johtuen) vain muutamissa elokuvissa ja televisiosarjoissa; näistä uusin on Aku Louhimiehen Irlannin yleisradiolle ohjaama 5-osainen pienoissarja Rebellion. Esitelmä käsittelee nyt satavuotisjuhliaan viettävää pääsiäiskapinaa sekä sen esittämistä valkokankaalla ja ruudussa.
 
Raita Merivirta on filosofian tohtori ja toimii yliopistonlehtorina Turun yliopiston yleisen historian oppiaineessa. Hänen tutkimuksen kohteitaan ovat Irlannin historia ja sen esittäminen elokuvissa sekä intialaisen englanninkielisen kirjallisuuden historiakuvaukset. Edellisestä aiheesta hän on julkaissut muun muassa monografian The Gun and Irish Politics: Examining National History in Neil Jordan’s Michael Collins (2009).
 
 

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top