Historia nyt! tiistaina 4.6. Matti Välimäki: Kansallisvaltiollinen utilitarismi ja humanitarismi ulkomaalaispoliittisten puhetapojen tausta-ajattelumalleina

Kevään Historia nyt! -sarjan viimeisellä kerralla kuullaan poliittisen historian tutkijaa Matti Välimäkeä, joka puhuu otsikolla ”Kansallisvaltiollinen utilitarismi ja humanitarismi ulkomaalaispoliittisten puhetapojen tausta-ajattelumalleina”.

Luento on tuttuun tapaan Turun kaupunginkirjaston Studiossa tiistaina 4.6. klo 18 alkaen. Tervetuloa!

***

Matti Välimäki: Kansallisvaltiollinen utilitarismi ja humanitarismi ulkomaalaispoliittisten puhetapojen tausta-ajattelumalleina

Myös globalisaation tai kansainvälisen keskinäisriippuvuuden lisääntymisen aikakaudella kansallisvaltion tarkastelukulma on säilynyt poliittisille toimijoille keskeisenä tapana lähestyä ulkomaalaispoliittisia kysymyksiä. Esitelmässä esitellään kaksi keskeistä puhetapojen mallia – kansallisvaltiollinen hyötyajattelu (utilitarismi) ja humanitarismi – jotka nojaavat erilaisiin ideologisiin ajattelumalleihin liittyen kansallisvaltioiden ja muuttavien ihmisten tarpeisiin sekä kansallisvaltion identiteettiin. Toisinaan utilitarismi ja humanitarismi esiintyvät poliittisessa puheessa yhdessä, mutta usein ne poissulkevat toisensa. Lisäksi tarkasteltava muuttajien ryhmä tai poliittisen toimijan puoluetausta monesti määrittävät valittua lähestymistapaa.

Esitelmä perustuu Välimäen suomalaisten puolueiden maahanmuuttonäkemyksiä vuosina 1973–2015 käsittelevään väitöstutkimukseen.

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HUOM! Kirjojen ja julkaisujen tilaukset kannattaa lähettää osoitteeseen: info@thy.fi. Kommentit ovat julkisia joten niihin ei kannata sisällyttää osoitetietoja tai muita yhteystietoja.

Scroll to Top